Renessanssin runsas Rabelais

Francois Rabelais´n 500 -vuotisjuhlan lehtiotsikoita vuonna 1994 olivat "Hirvittävä tohtori Rabelais haisee yhä" ja "Mies joka luotti huonoon makuun". 1800 -luvulla "ateistipapin" luut St Paulin hautausmaalta eivät kelvanneet syntymäkaupunki Chinonille. Gargantuan ja Pantagruelin jättiläistarinat ovat olleet tuttuja kaikkien ranskalaisten lasten iltasatuina. Hiljattain British Medical Journal esitteli "unelmien lääkärikoulun" Rabelais´n malliin.

Vanha kiinnostukseni kiehtovaan Renessanssin aikaan ja opiskelukaupunkini Montpellierin kollega Francois Rabelais´hen on johtanut minut pitämään esityksiä näistä aiheista. Vuosina 2000-2002 Helsingissä kokoontui Ranskan kulttuurikeskuksen suojissa opintopiiri "Cercle Rabelais de Helsinki" , jonka vilkkaitten kokousten aiheista on koottu artikkeleita Lääkäriseura Coccyx ry:n Internetsivuille

Lääkäriseura Coccyx ry 10.1.2000 Rautatalossa Helsingissä: "Les héritiers de Rabelais". Kysyin silloin missä on viiden vuoden kuluttua markkinatalouden ja globalisaation haiseva Rabelais, koko EU:n Iltalypsy ja Uutisvuoto? Ei ole löytynyt, marketsismi on edennyt, mutta myyttien ja tarinoiden tarve on kasvanut.
Lääketieteen filosofian seura 5.4.2005 Tieteiden talolla Helsingissä:  "Mitä kollega Francois Rabelais meille kertoo?" Elämmekö samankaltaista murroksen aikaa kuin 500 vuotta sitten?

Martti Hyvönen 5.4.2005

Kirjojensa kautta
Perspektiivi 1500 luvulle
Lääkäriltä prognoosi
Humanisti fransiskaani