Tom of F.

16.6.2023

Kiasmassa 15.6.2023
Kiasmassa 15.6.2023

Muutama coccyxlainen sai alkukesän hellepäivään Kiasmassa näyttelyoppaaksi Srylin tiedottaja Susanna Luodon, joka toimii myös Tom of Finland säätiössä ja tuntee tämän Touko Laaksosen (1920-1991) elämää ja maineikkaaksi tullutta homoeroottista taidetta. 

Opettajaperheen poika kehittyi lahjakkaaksi pianistiksi ja ryhtyi mainospiirtäjäksi, jonka taidokkaat lyijykynäpiirrokset alkoivat 50 -luvulla levitä postimyyntinä salaisissa gayverkostoissa. Tuollainen suuntautuneisuus oli paheksuttua, sairaudeksi luokiteltua ja rikollista. Ilmeisesti Tomin piirrokset toimivat paitsi kiihottavina myös voimaannuttavina taipumustaan piilottelevien parissa. Nykyisten prideparaatien aikana samaa syrjintää he eivät useissa maissa enää kohtaa, vaikka toisissa se on rankkaa. 

Eri vuosikymmenien samoina toistuvissa piirroksissa nahka-asuisten motoristien, poliisien ja sotilaiden bodatut lihakset ja anatomian kannalta liioitellun paisuneet elimet luovat kliseistä kuvaa tietystä vähemmistöryhmästä. Näyttelyn sadoista piirroksista vain kolmessa on naishahmo, varsin maskuliinisinä nekin. 

Tällä vuosituhannella Tom of Finlandin kuvia on alettu käyttää kaupallisissa tuotteissa lakanoista alkaen ja vahvistamaan Suomen maabrändiä. Susanna kertoi avajaistilaisuudesta, missä Tomin losangelilaiselle tukijalle luovutettiin Suomen Leijonan ritarimerkki. 

Visiittikuvan taustalla ovat tukkijätkät eloisana  piirroksena, joka oli alkuna taiteilijan maineelle.